Lakás hűtése nyári melegben, avagy így teheti akár 5-7 fokkal is hűvösebbé otthonát klíma nélkül

Ha hőség, szikrázó napsütés, akkor a jelszó mindig ugyanaz: irány az árnyék. Nem véletlen, hiszen a fák, épületek árnyéka alatt jó pár fokkal hűvösebb van. De hány fokot mutat a hőmérő otthonunk árnyékolása mögött, ? A lakás hűtése központi kérdés a nyári melegben minden otthonban.

Lakás hűtése egyszerűen? Használjon külső árnyékolót!

Árnyékolástechnikai aranyszabály, hogy az ablakon kívüli árnyékolók 90%-a az utcán tartja a hőséget, a bentiekről azonban ez már nem mondható el.

Mi ennek az oka?

A beltéri és a kültéri árnyékolókban van egy közös: mindketten magukba gyűjtik a meleget, csakhogy ezt a meleget aztán le kell adniuk valahová. És mivel a beltéri árnyékolók a szobában, a nappaliban vannak, ezért a magukba gyűjtött meleget ott is adják le, így a lakás hűtése aligha valósul meg beltéri árnyékoló álltal. 

Persze ilyenkor sem kell leszerelni a reluxákat, szalagfüggönyöket. Egyszerűen csak el kell látni őket egy ezüst színű hővisszaverő réteggel.

 
Ha most vásárol árnyékolót, érdemes kültérit választania a lakás hűtése céljából

A zsaluzia, a napháló, a redőny ugyanis képes akár 5-7 fokkal hűvösebbet varázsolni otthonunkba.

Egy kültéri árnyékoló ugyan valamivel drágább megoldás, mint a beltéri társaik, azonban, használatuk még így is sokkal kifizetődőbb, mint egy klíma működtetése.

 

Egy apró redőny trükk a lakás hűtése céljából

Bár a redőny valóban kint tartja a meleget, ha teljesen leeresztjük, akkor a levegőnek esélye sincs cserélődnie a lakásban, házban. Ezért vessünk be egy ügyes trükköt:

Nyissuk ki az ablakot, a redőnyt pedig eresszük le addig, míg 10-20 cm marad az alja és az ablakpárkány között. Így, miközben a friss levegő be tud jutni a szobába, a nap meleg sugarainak esélye sem lesz erre.

 

Reméljük hasznos tippeket tudtunk adni Önnek ahhoz, hogy a lakás hűtése klíma nélkül is megvalósulhasson!

Címkék:

lakás hűtése, redőny